Normal_uva_amsterdam_universiteit

Vier vooraanstaande docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) vertrekken naar een andere universiteit. Volgens studenten zijn juist deze docenten reden voor studenten om voor een studie op de universiteit te kiezen. Medewerkers van de afdeling geschiedenis zijn bang voor leegloop. Dat meldt Parool.

Eén van de docenten is in mei naar de University College gegaan en gaat als dean aan de slag. Drie andere docenten hebben hun vertrek nog niet officieel bevestigd, maar zouden kiezen voor Nijmegen en Leiden. Een oorzaak van het vertrek van de docenten kunnen de aangekondigde bezuinigingen op de faculteit Geesteswetenschappen zijn. Deze aankondiging leverde ook al veel protest van studenten op, waaronder de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis. Nu zijn er ook zorgen over het behoud van banen.

Een aantal medewerkers en studenten zouden van mening zijn dat de vier docenten een zinkend schip verlaten. Er zouden twijfels en onzekerheid bestaan binnen de faculteit, wat aanleiding zou zijn voor docenten om ander werk te zoeken. Dit zouden studenten ook merken. Zo wordt bij het kiezen van vakken soms al door docenten aangekondigd dat het misschien niet mogelijk is dat het vak volgend jaar nog te volgen is, wegens het vertrek van meerdere docenten. 

© Nationale Onderwijsgids