Logo_onderwijscooperatie_logo

Leerkrachten in het primair en voortgezet onderwijs krijgen vanaf komend schooljaar beschikking over een nieuwe Lerarenfonds van 5 miljoen euro. Het geld wordt beschikbaar gesteld door staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Doel van het nieuwe fonds is om te stimuleren dat leerkrachten vernieuwend gaan denken over hun eigen professionalisering en de kwaliteit van het onderwijs. Dat meldt de Onderwijscoöperatie.

De bedoeling is dat leerkrachten zelf het nieuwe fonds gaan inrichten, de ideeën zullen selecteren en beoordelen, elkaar gaan begeleiden bij de uitvoering en de opgedane kennis met elkaar gaan delen. Het Lerarenfonds zal beheerd worden door de Onderwijscoöperatie en bouwt voort op de ervaringen die sinds 2010 zijn opgedaan met het programma Onderwijs Pioniers.

Het nieuwe fonds is gericht op vier punten: indienen en selecteren van ideeën door leerkrachten, begeleiding van leraren door ervaren coaches, het opzetten van lerarenlabs waar kennis en ervaring wordt opgedaan en het delen van de opbrengsten onder leerkrachten. Er wordt nu nog gewerkt aan verdere invulling en uitwerking van het Lerarenfonds. De inschrijving wordt opengesteld tijdens het Lerarencongres op 7 oktober. 

© Nationale Onderwijsgids