Normal_docent_werk_ontslag_leraar_lerares_werken_tas

Door invoering van de nieuwe flexwet raken overal in Nederland tijdelijke krachten in het onderwijs hun baan kwijt. Dit komt omdat de school de tijdelijke kracht niet in dienst wil nemen en het contract niet meer mag verlengen. De nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz) zorgt voor veel beroering in het onderwijsveld. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Een school in het Brabantse Keldonk laten het er niet bij zitten. De 92 kinderen uit de groepen 3 tot en met 6 van de Antoniusschool en hun ouders hebben een actiehoofdkwartier, protestborden en een demonstratie geregeld. Met zijn allen willen ze dat een juf van de school blijft, maar de juf is een tijdelijke kracht. De juf geeft aan al zes jaar lang contracten als invaller te hebben, maar haar drie jaarcontracten zitten er nu op.

Door de nieuwe Wwz, die per 1 juli in werking treedt, staat de juf in plaats van drie zelfs zes maanden buitenspel. In de nieuwe wet staat dat werknemers slechts twee flexibele contracten mag hebben. Omdat elke invalbeurt in het onderwijs meetelt, ook die van één dag, bereikt een invaller al snel de limiet van drie contracten. De scholen zijn bang dat klassen uiteindelijk naar huis gestuurd moeten worden als een leerkracht ziek is, omdat niemand meer voor korte invalbeurten te krijgen is.

De basisscholen geven aan nog niet te weten hoe ze het gaan aanpakken als ze een invaller nodig hebben. Volgens onderwijsvakbonden AOb en CNVO zou een pool van invallers de oplossing kunnen zijn, maar de besturen zouden nog niet zo ver zijn. Scholen geven aan invallers voor korte en langere tijd nodig te hebben, maar kunnen de leerkrachten geen zekerheid bieden. Ook door daling van het leerlingenaantallen zit op veel scholen het er niet in op nieuwe leraren aan te nemen.

© Nationale Onderwijsgids