Normal_docent2345

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft een internetconsultatie geopend over het wetsvoorstel bevordering internationalisering hoger onderwijs. De minister wil obstakels uit de weg ruimen waar studenten en docenten uit het hoger onderwijs tegenaan lopen wanneer zij in het buitenland willen studeren. Uitbreiding van het promotierecht is onderdeel van het wetsvoorstel. Dit meldt de Rijksoverheid. 

Het wordt bij universiteiten mogelijk om anderen, bijvoorbeeld universitair hoofddocenten, dan hoogleraren te benoemen tot promotor. Nu is dat promotierecht alleen nog toegekend aan hoogleraren. De uitbreiding van dit recht zorgt voor betere loopbaanperspectieven voor onderzoekers in Nederland en sluit aan bij een internationale ontwikkeling. Het College voor Promoties bepaald aan wie het promotierecht wordt toegekend.

Daarnaast mogen Nederlandse universiteiten voortaan, naast de graad Doctor, ook de graad Doctor of Philosophy (PhD) toekennen aan promovendi. De Nederlandse wet erkent nu nog alleen de titel Doctor, terwijl in het buitenland PhD gebruikt wordt. Door deze gelijkstelling wordt het aantrekkelijker voor wetenschappers om internationaal samen te werken en te promoveren in Nederland.

© Nationale Onderwijsgids