Normal_leerlingen_docent_voortgezet_onderwijs__screenshot_

Op 7 april hebben de VO-raad en de vakbonden een overleg gehad, waarin bleek dat de partijen het opnieuw op een aantal grote punten niet met elkaar eens zijn. De grootste struikelblokken tot nu toe blijken het loon, de beleidsvrijheid van de onderwijswerkgevers en de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Op 1 augustus loopt de huidige cao voor het voortgezet onderwijs af. De raad schat de kans klein dat er dan een nieuwe cao ligt. Dit meldt de VO-raad.

Volgens de VO-raad is er betreft loon een misverstand bij de vakorganisaties als het gaat over de vrijval van pensioenpremie voor werkgevers, die voor een deel door de overheid in de bekostiging wordt gekort. Vakorganisaties zouden van mening zijn dat er boven de 1,2 procent die in de huidige cao is toegekend, 0,8 procent loonsverhoging per 1 januari 2015 gegeven moet worden en nog eens 3 procent in de nieuwe cao. De raad vindt zo'n loonsverhoging nu onverantwoord. Nu een ongedekte loonsverhoging afspreken, betekent daarna snijden in de kosten met negatieve gevolgen voor de onderwijskwaliteit, werkgelegenheid en werkdruk, aldus de VO-raad.

“Wij zijn bereid hierover met de bonden te praten en een verantwoorde loonsverhoging af te spreken. Maar we moeten meer afspraken maken dan alleen over loon. De huidige tijd, met onder andere de nieuwe Wet onderwijstijd en daarmee de mogelijkheid om belangrijke veranderingen door te voeren, vraagt hierom. De vakorganisaties beperkten het overleg tot de thema's loon en WWZ”, aldus Marc Mittelmeijer, onderhandelaar namens de VO-raad. Een nieuw overleg over het cao is nog niet gepland.

© Nationale Onderwijsgids