Normal_universiteitsbibliotheek_vrije_universiteit_vu

De in opspraak geraakte hoogleraar aan de Vrije Universiteit (VU), Peter Nijkamp, heeft de wetenschappelijke integriteit niet geschonden, zo oordeelt het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Ruim een jaar geleden kwam de zelfplagiaat-affaire rond econoom Nijkamp naar buiten. LOWI deed onderzoek en verwijt de hoogleraar wel verwijtbaar onzorgvuldig handelen. Dit meldt de NOS.  

Nijkamp zou in meerdere publicaties teksten hebben gebruikt van hemzelf of van co-auteurs zonder de bron te vermelden. De hoogleraar heeft de beschuldigingen steeds ontkend en is van mening dat hij door deze zaak in diskrediet is gebracht. Promovenda Karima Kourtit werd ook in de affaire betrokken. Samen met Nijkamp diende zij een klacht in tegen het College van Bestuur van de Vrije Universiteit bij het LOWI. De hoogleraar en de promovenda zijn van mening dat een minder gebruikelijke wijze van bronvermelding onmogelijk als plagiaat gezien kan worden.

De LOWI zegt in hun rapport dat de gedragscode van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) onvoldoende helder maakt wanneer er sprake is van plagiaat bij het overnemen van teksten, als er niet overduidelijke is gekopieerd. Er kan daardoor niet worden vastgesteld of de wetenschappelijke integriteit is geschonden. Nijkamp en Kourtit moeten van de onderzoekscommissie wel één van de drie omstreden publicaties terugtrekken vanwege onzorgvuldige bronvermelding. De VU mag deze publicatie niet terugtrekken, omdat er geen sprake is van schending van de wetenschappelijke integriteit, zo zegt het LOWI. De VU is geadviseerd om in gesprek te gaan met de afdeling Ruimtelijke Economie van professor Nijkamp om herhaling van onzorgvuldigheden te voorkomen.

© Nationale Onderwijsgids