Normal_wetenschap_onderzoek_microscoop

De European Research Council (ERC) heeft prestigieuze beurzen toegekend aan vijf Utrechtse onderzoekers: Hugo de Jong, Petra de Jongh, Maarten Kleinhans, Jos Malda en Sandra Ponzanesi. Ze krijgen elk een ERC Consolidator Grant van maximaal 2 miljoen euro die hen in staat stelt hun eigen onderzoeksgroep te versterken. Dit meldt de Universiteit Utrecht.

De vijf Utrechtse onderzoekers met een ERC Consolidator Grant hebben elk op een ander gebied onderzoek gedaan. Hugo de Jong van faculteit Geneeskunde probeert driedimensionale beelden van patiënten te maken gebaseerd op verschillende soorten scans. Deze beelden kunnen gebruikt worden bij operaties. Petra de Jongh van de faculteit Bètawetenschappen doet onderzoek naar katalysatoren voor het duurzaam produceren van brandstoffen, kunststoffen en geneesmiddelen. Maarten Kleinhans van de faculteit Geowetenschappen gaat zijn onderzoek naar riviermondingen uitbreiden, om zowel het verleden als de toekomst van het verloop van riviermondingen te kunnen voorspellen. Jos Malde van de faculteit Geneeskunde en Diergeneeskunde doet onderzoek op het gebied van bioprinten en nieuwe gewrichten. Daarmee kunnen cellen en materialen op vooraf vastgestelde plaatsen worden neergelegd en levende drie-dimensionale structuren worden gecreëerd. En Sandra Ponzanesi van de faculteit Geesteswetenschappen doet onderzoek op het gebied van migranten en digitale media.

De Europese Unie maakt met de ERC Grants een substantieel budget vrij voor grensverleggend onderzoek dat is geïnitieerd door de excellente onderzoekers zelf. Een ERC Consolidated Grant stelt onderzoekers die al een eigen onderzoeksgroep hebben in staat hun onderzoeksteams te versterken en hun innovatieve ideeën verder te ontwikkelen. Deze persoonsgebonden subsidie geldt voor een maximale duur van vijf jaar.

© Nationale Onderwijsgids