Normal_wapen354
Er wordt vaker melding gemaakt van wapens en drugs door middelbare scholen. Afgelopen jaar steeg het aantal meldingen van wapens op school naar 29 procent. Staatssecretaris Dekker: “Ik zal voor komend jaar opdracht geven om extra aandacht te besteden aan de wijze waarop scholen wapenbezit kunnen terugdringen.” Dit meldt de NOS naar aanleiding van de veiligheidsmonitor onderwijs.
 
Het aantal meldingen van wapenbezit op een middelbare school steeg afgelopen jaar met 7 procentpunt ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal meldingen steeg naar 29 procent, zo meldt staatssecretaris Dekker. Binnen dit percentage zijn er scholen voor voortgezet onderwijs die helemaal geen melding hebben gemaakt van wapens, terwijl andere scholen wel vijf keer rapporteerde. Dekker is bezorgd over de toename van het wapenbezit. Desondanks zegt de staatssecretaris dat het aantal incidenten per school klein is. "Ik zal voor komend jaar opdracht geven om extra aandacht te besteden aan de wijze waarop scholen wapenbezit kunnen terugdringen. Ook zal ik, samen met de minister van Veiligheid en Justitie, de checklist ‘invoering controle op wapenbezit’ laten actualiseren en bij scholen onder de aandacht brengen."
 
Er is ook een stijging in het aantal drugsmeldingen. Vorig jaar meldden ongeveer 57 procent van de leidinggevenden een drugsincident. Er vonden gemiddeld 1,6 drugsincident per middelbare school plaats. 
 
Uit de tweejaarlijkse veiligheidsmonitor blijkt ook dat ongeveer vier procent van de schoolleidingen te maken heeft gehad met incidenten voortkomend uit religieus extremisme. Dit aantal meldingen is erg laag, aldus Dekker. Maar desondanks roept de staatssecretaris op dat de dreigende radicalisering van jongeren aangepakt moet worden.  
 
© Nationale Onderwijsgids