Logo_logo_sbosam

De school voor speciaal onderwijs SAM in Doetinchem moet flink bezuinigen. Er staan vijftien voltijdbanen op het spel. Ook zal een van de drie locaties moeten sluiten. Deze maand zal bekend worden om welke vestiging het gaat. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

De reorganisatie is volgens het bestuur nodig als gevolg van de krimp van het aantal basisschoolleerlingen in de regio. In 2009 zaten er nog 565 leerlingen op de speciale basisschool. Dat aantal is nu bijna gehalveerd naar 316. Het leerlingenaantal zal bovendien nog verder teruglopen nu met de invoering van de wet Passend onderwijs leerlingen zoveel mogelijk een plekje krijgen in het reguliere onderwijs, verwacht directeur Ferdinand ter Haar van SAM.

Volgens Ter Haar heeft de school vanaf 2009 al een vacaturestop vanwege de daling van het aantal leerlingen. Toch komt het onverwacht dat de school nu drastischer maatregelen moet nemen. “We hebben het onderschat”, zegt Ter Haar. De directeur hoopt dat hij niemand gedwongen hoeft te ontslaan. Tot 1 april krijgen alle werknemers de gelegenheid om aan te geven of zij bereid zijn vrijwillig te vertrekken. “Ik krijg signalen dat mensen bereid zijn vrijwillig op te stappen”, zegt Ter Haar. “Verrassend genoeg is dat een diverse groep van zowel jongere als oudere docenten”.

Op dit moment zijn er nog 58 voltijds arbeidsplaatsen bij de drie vestigingen van SAM. In 2016 zullen nog eens 7 banen moeten verdwijnen bovenop de 15 die dit jaar weg moeten. Deze maand nog krijgen de werknemers te horen welke van de drie locaties gaat sluiten. “We houden rekening met de staat van het gebouw, hoe het leerlingenvervoer is geregeld en op welke plek de locatie staat”, aldus directeur Ter Haar.

© Nationale Onderwijsgids