Logo_f9a0b5f2-15c5-4b84-9e14-20ef02f5e265_wur-logo

Directeur Kees Slingerland van onderzoekinstituut Alterra, onderdeel van de Wageningen Universiteit (WUR), is aan de kant gezet. Achttien hoogleraren van de WUR hebben unaniem hun vertrouwen in Slingerland opgezegd. De Raad van Bestuur van de universiteit heeft daarop besloten dat de algemeen directeur per 1 juni 2015 de WUR moet verlaten. Dit meldt Trouw.

Slingerland heeft de afgelopen acht jaar leiding gegeven aan de invloedrijke Environmental Sciences Group. Deze groep bestaat uit onderzoekinstituut Alterra en het Departement Omgevingswetenschappen van de WUR waaraan de achttien hoogleraren verbonden zijn. De groep voert het grootste deel van het Nederlands onderzoek naar natuur en milieu uit. 
 
Achttien hoogleraren hebben nu hun vertrouwen in de algemeen directeur opgezegd. De hoogleraren verwijten Slingerland dat hij zich al langere tijd 'onprofessioneel' gedraagt. Hij zou daarnaast het wetenschappelijke klimaat niet goed aanvoelen. Aanleiding van de vertrouwensbreuk is een incident over het schrijven van een business plan. Slingerland dwong de achttien hoogleraren in korte tijd een business plan te schrijven, iets wat nieuw is in de academische wereld. De dag dat de hoogleraren de plannen moesten presenteren, stuurde Slingerland een assistent naar de bijeenkomst in plaats van zelf te komen.
 
De Raad van Bestuur van de Wageningen Universiteit heeft besloten dat  Slingerland per 1 juni 2015, aan het eind van zijn tweede termijn, de universiteit moet verlaten. Alle directe contacten tussen Slingerland en de hoogleraren worden daarnaast met onmiddellijke ingang verbroken. 
 
© Nationale Onderwijsgids