Normal_leraar_docent5

Het is niet duidelijk wat scholen hebben gedaan met de 150 miljoen euro die ze hebben gekregen om jonge leraren aan te nemen. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs zei gisteren tegen de Tweede Kamer dat hij niet weet hoeveel banen met het geld zijn behouden. De Tweede Kamer wil nu cijfers op tafel. Dit meldt Trouw. 

De scholen mochten het geld naar eigen inzicht inzetten en daarom weet Dekker nu niet hoeveel banen er daadwerkelijk voor jonge leraren beschikbaar zijn gekomen of behouden zijn. Met het geld zouden in ieder geval 3000 jonge leraren hun werk kunnen blijven doen in 2015, aldus Dekker. Of dit dus daadwerkelijk ook gebeurt is, is niet bekend. De kamer heeft de staatssecretaris daarom verzocht of hij alsnog kan proberen na te gaan hoeveel werkgelegenheid ermee is behouden of gecreëerd. 
 
Dat vele duizenden net afgestudeerde jong leraren niet aan het werk komen, baart met name PvdA, D66 en ChristenUnie zorgen. Zeker omdat de huidige leraren het juist vaak te druk hebben. Volgens de PvdA zitten er naar schatting 18.000 jonge leraren thuis op dit moment. Daar komt nog bij dat in 2016 veel oudere leraren met pensioen gaan. Om het tekort dat vanaf dan verwacht wordt op te vangen heeft het kabinet het extra geld beschikbaar gemaakt voor jonge leraren. 
 
© Nationale Onderwijsgids