Normal_leraar3454

De D66, PvdA en VVD willen dat docenten meer vrijheid krijgen. Leraren moeten meer ruimte krijgen om hun lesmethoden te ontwikkelen. Om dit plan te realiseren pleit D66 voor het verlagen van het aantal lesuren van docenten. De PvdA en VVD zien dit niet zitten; zij pleiten voor een innovatiefonds. Dit meldt RTL Nieuws.  

Paul van Meenen (D66) vindt het achterhaald dat leraren het grootste deel van hun tijd besteden aan lesgeven. De partij wil het aantal uren dat een docent voor de klas staat terug gebracht wordt zodat de leraren meer tijd kunnen besteden aan het verbeteren van de kwaliteit van hun lessen. "Docenten in het voortgezet onderwijs geven nu ongeveer 25 tot 28 uur les in de week. We willen dat dat teruggaat naar ten hoogste 20 uur." De leraar kan in de vrijgemaakte tijd dan werken aan de lesmethode. 
 
De PvdA en VVD zijn ook voorstander van het plan, hoewel zij het niet zien zitten dat een leraar er lesuren voor op moet offeren. "Leraren staan natuurlijk elke dag in de praktijk en het is ook hun taak het onderwijs bij de tijd te houden, zij hebben daar vaak de beste ideeën over," zegt VVD-Kamerlid Karin Straus.  
 
Tijdens de bijeenkomst over de onderwijsbegroting van de Tweede Kamer willen de partijen voorstellen om een innovatiefonds in het leven te roepen. Uit dit fonds zou dan jaarlijks 5 miljoen euro worden weggegeven waarmee docenten lesvrije dagen kunnen inkopen. Loes Ypma van de PvdA legt uit: "Je kunt jezelf met dit geld een paar dagen vrijkopen, zodat je tijd hebt om leermethodes te ontwikkelen, in de praktijk te brengen en het te delen met anderen zodat het ook voor alle kinderen in Nederland beschikbaar komt."
 
© Nationale Onderwijsgids