Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

Om de gelijke slagingskans voor vmbo-leerlingen die het centraal schriftelijke en praktisch examen (CSPE) afleggen veilig te stellen en de diplomawaarde te garanderen, zijn er nog veel verbeteringen nodig bij de afname en beoordeling van dat examen. Dat blijkt uit onderzoek dat de onderwijsinspectie liet uitvoeren door Cito. Cito onderzocht 88 examens die in 2013 werden afgenomen. Dit meldt de Onderwijsinspectie. 

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de afnamepraktijk licht verbeterde ten opzichte van de situatie in 2008. Toch blijken nog steeds niet alle examinatoren de richtlijnen strak te hanteren: meer dan de helft helpt de kandidaten op een manier die niet is toegestaan en slechts een kwart van de examinatoren houdt zich aan alle eisen. Daarmee is de gelijke slagingskans en de diplomawaarde niet altijd gegarandeerd. Daarom stelt de onderwijsinspectie een aantal aanvullende maatregelen voor.
 
De inspectie vindt dat de partijen in het veld samen met het ministerie van OCW de volgende maatregelen zouden moeten nemen:
  • betere communicatie en informatie
  • examinatoren bijscholen
  • een extra, uniek, herkansingsexamen ontwikkelen of een itembank opzetten
  • de tweede examinator verplicht aanwezig laten zijn bij afname en beoordeling van het examen
  • het intern toezicht aanscherpen en waar nodig extern toezicht inzetten

Deze verbeteringen zullen ertoe moeten leiden dat examinatoren:

  1. nog beter bekend raken met de richtlijnen voor het CSPE;
  2. zich beter aan de kwaliteitseisen houden voor de voorbereiding, afname, beoordeling en  herkansing van het CSPE;
  3. een niet identieke herkansing kunnen afnemen voor de praktische opdrachten.
De onderwijsinspectie gaat vanaf 2015 nog scherper toezien op de bewaking en de borging van de kwaliteit van de afname van het CSPE en als het nodig blijkt ook op de examenpraktijk van vmbo-b en vmbo-k.
 
© Nationale Onderwijsgids