Normal_ouderenzorg453
Er is een onderhandelingsresultaat bereikt over het ABP-pensioen. Dit is het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, waar leraren bij zijn aangesloten. Bij instemming gelden de nieuwe afspraken voor al het overheids- en onderwijspersoneel vanaf 1 januari 2015. Sociale partners gingen om tafel om de pensioenregeling aan te passen vanwege nieuwe regels in 2015. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb). 
 
Sociale partners hebben afspraken gemaakt over de pensioensopbouw, de leeftijd waarop de pensioenuitkering kan ingaan en het nabestaandenpensioen. Als er ingestemd wordt met deze afspraken dan worden ze per 1 januari 2015 onder meer geldig voor alle leraren. De ABP-regeling moest aangepast worden omdat de wetgeving is veranderd. Het kabinet neemt maatregelen om de pensioenen betaalbaar te houden terwijl steeds meer mensen ouder worden en dus langer pensioen krijgen. 
 
De verlaging van het opbouwpercentage is volgens pensioenfonds ABP de belangrijkste verandering. Vanaf 2015 wordt er minder pensioen opgebouwd. “De veranderingen gelden voor deelnemers die nu pensioen opbouwen”,aldus het ABP. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer dat 'de mate waarin de pensioenopbouw verlaagd wordt afhankelijk is van het inkomen van de werknemers’.
 
Daarnaast worden er in 2015 strengere overheidsmaatregelen ingevoerd waardoor de pensioenen minder snel aangepast worden aan de lonen. “Hiermee wil de overheid pensioenfondsen beter bestand maken tegen financiële crises”, aldus het ABP. Er is nog niet bekend hoe hoog de pensioenpremies in 2015 worden. In november stelt het ABP-bestuur de premie vast. 
 
 
© Nationale Onderwijsgids