Normal_geld_3

(Novum) - Het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen is vooral hoog boven de 45 jaar. Vrouwen tussen de 25 en 30 jaar verdienen zelfs meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekendgemaakt.

Mannen verdienen gemiddeld achttien procent meer dan vrouwen. Dat is een twee procent minder groot verschil dan in 2008. "Vrouwen zijn bezig aan een langzame maar aanhoudende inhaalslag", schrijft het statistiekbureau.

Tussen de 20 en 30 jaar bestaat er weinig verschil in bruto-uurloon tussen mannen en vrouwen. Dat tussen de 25 en 30 jaar het loon voor vrouwen zelfs hoger ligt, heeft er volgens het CBS mee te maken dat vrouwen in die leeftijdsgroep vaker hoogopgeleid zijn dan mannen.

Het loonverschil loopt flink op naarmate de werknemers ouder zijn. Vrouwen van boven de 45 jaar verdienen gemiddeld ruim 22 procent minder dan hun mannelijke collega's van dezelfde leeftijd. Het verschil is het grootste in de groep 50-55 jaar. Daar is het verschil 24 procent.

Het flink oplopende verschil komt volgens het CBS doordat vrouwen vaker hun carrière onderbreken of minder uren gaan werken na de komst van kinderen. "Onderbrekingen van de arbeidsmarktloopbaan en deeltijdwerk verkleinen de carrièrekansen van vrouwen met op langere termijn als resultaat een lager uurloon", schrijft het cijferbureau.