Normal_studenten_aula_schoolplein1

(Novum) - Hoeveel examenkandidaten hun fraude opbiechten om te voorkomen dat hun diploma ongeldig wordt verklaard blijft in ieder geval tot na het weekeinde ongewis. De leerlingen moeten zich voor vrijdagavond melden bij hun rector. De scholen moeten het op hun beurt maandag voor 10.00 uur hebben doorgegeven aan de onderwijsinspectie.

Een woordvoerder kan nog niet zeggen wanneer de inspectie bekendmaakt om hoeveel spijtoptanten het gaat. Wie vrijdag voor 18.00 uur eerlijk vertelt gebruik te hebben gemaakt van een gestolen eindexamens, mag opnieuw examen doen. Het eerder gemaakte examen wordt dan ongeldig verklaard. Wel gaat hoe dan ook een melding naar het Openbaar Ministerie.

De zogenoemde inkeerregeling werd ingesteld na de diefstal van 24 examens bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Hoewel er aanwijzingen zijn dat de gestolen exemplaren verspreid zijn, hoeven er niet landelijk examens opnieuw te worden gemaakt.

Leerlingen van de Rotterdamse school moeten 23 examens opnieuw maken. Het gestolen vwo-eindexamen Frans was eerder al vervangen door een nieuw examen.