TU/e, Technische Universiteit Eindhoven, TU Eindhoven

EINDHOVEN - Rector Hans van Duijn van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) vindt dat de grote hoeveelheid mannelijke docenten aan de universiteit eens aan banden moet worden gelegd. Dat meldt Omroep Brabant.

Hoewel de technische sector volgens de aloude clichés vooral een mannelijke aangelegenheid is, stelt Van Duin dat dit niet meer past bij de huidige tijd. Hij wil daarom zorgen dat in de toekomst de helft van de universitair docenten aan de TU/e bestaat uit vrouwen. Dat stelde hij deze week voor bij de Universiteitsraad.

Deze maatregel zou voor sommige faculteiten van de TU/e betekenen dat ze voorlopig alleen nog vrouwen kunnen aannemen voor de onderwijsposities. Dat dit positieve discriminatie zou zijn is volgens Van Duin geen probleem, omdat het nodig is om de gelijke positie van vrouwen in de wetenschap te bewerkstelligen.

Momenteel bestaat slechts 16 procent van de universitair docenten aan de TU/e uit vrouwen. Bij de universitair hoofddocenten hoogleraren is dit zelfs nog lager, respectievelijk 8 en 7 procent. De promovendi aan de universiteit bestaan daarentegen voor 45 procent uit vrouwen. De universiteit zelf stelt minder hoge eisen aan quota voor vrouwelijke medewerkers. In het 'Instellingsplan 2013-2016' en het 'Strategisch Plan 2020' van de universiteit staat de doelstelling dat tegen 2020 een op de vijf hoogleraren vrouw moet zijn. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem