basisscholen troonswisseling namen koninklijk

WOERDEN - De aangekondigde troonswisseling houdt in Nederland de gemoederen bezig. Ook op basisscholen die een 'koninklijke' naam hebben, is de abdicatie het gesprek van de dag. Op de website van de Besturenraad vertellen medewerkers van drie basisscholen over wat het afgelopen maandag aangekondigde besluit van koningin Beatrix betekent voor hun schoolnaam.

Christelijke basisschool Willem Alexander in Erica heeft er destijds bewust voor gekozen het woord 'Prins' weg te laten uit de naam van de school. Juist omdat kroonprins Willem Alexander ooit koning zou worden.

Voor de in Nijverdal gevestigde protestants-christelijke basisschool Prinses Beatrix is de troonswisseling eigenlijk een uitkomst, omdat koningin Beatrix eind april immers weer prinses is.

De protestants-christelijke Prins Willem Alexanderschool in Tiel weet nog niet of zij haar naam zal veranderen in Koning Willem Alexanderschool. De kans bestaat dat de huidige naam wordt gehandhaafd.

Ons land telt veel scholen met een 'koninklijke' naam. De meeste scholen zijn vernoemd naar prins Willem Alexander (45) en koningin/prinses Beatrix (43). Drie basisscholen zijn vernoemd naar de toekomstige kroonprinses Amalia.

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres