Groene Economie

UTRECHT - Uit een beoordeling van zowel de verkiezingsprogramma's van de regerende partijen, als het regeerakkoord door Groene Generatie NL, blijkt dat de partijen meer ambitie toonden voor het verbinden van het onderwijs met een groene economie, dan naar voren komt in het regeerakkoord.

In de coalitie scoren de VVD en PvdA een 6,6. In de verkiezingsprogramma's van beide partijen was deze score hoger, met een 7,1 voor de VVD en een 7,3 voor de PvdA. Daarnaast benoemden beide partijen het belang van de rol van het onderwijs om duurzame groei te bewerkstelligen.

In het regeerakkoord staat over die brug enkel vermeld dat "de innovatiekracht van kennisinstellingen optimaal gericht zal worden op de transitie naar een duurzame economie en groene groei." Wat de rol ven het onderwijs daarin zal zijn, wordt niet helemaal duidelijk gemaakt.

Groene Generatie NL heeft nog wel hoop voor de brug tussen onderwijs en de groene economie. Coördinator Thijs Struijk zegt: "Met het draagvlak voor duurzaam onderwijs in de tweede kamer zijn we nog niet verloren. De kamer kan de regering wellicht nog een in de juiste richting wijzen." Daarom zullen zij hun pijlen ook gaan richten op de andere partijen als D66, GroenLinks en de CU.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem