NWO

DEN HAAG - Uit twee onderzoeken van prof. dr. Jules Pieters en dr. Joke Voogt van de Universiteit Twente blijkt dat lokale samenwerking tussen wetenschappelijk onderzoekers en docenten uit de praktijk leidt tot bruikbare kennis voor de onderwijspraktijk. Dat meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

In de onderzoeken werd gekeken naar manieren waarop nieuwe kennis over onderwijs ontstaat. Zowel samenwerking in kennisgemeenschappen, of 'teacher communities', als ontwerponderzoek (design based research) bleken te leiden tot een goede wisselwerking tussen onderwijs en praktijk. Een belangrijke voorwaarde daarbij was een gelijkwaardige samenwerking tussen praktijkexperts en onderzoekers.

De verschillen in de aanpak van de twee groepen kunnen leiden tot meer gefundeerde wetenschappelijk kennis over onderwijzen en leren. "Docenten willen vooral graag een praktisch probleem oplossen. Onderzoekers kunnen daarbij helpen en bovendien de docenten stimuleren om de eigen specifieke situatie te ontstijgen en naar het grotere geheel te kijken", aldus Pieters.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem