Rijexamens geannuleerd vanwege drukte om de N65

Veertig rijexamens zijn vrijdag 31 mei geannuleerd of verplaatst omdat de N65 vaststaat met festivalgangers. Zij zijn onderweg naar dancefestival Intents in Oisterwijk. Rijleraar Henry Schouten geeft aan dat er voor de rijexamens al enorme wachttijden zijn. “De examens hadden ook ergens anders kunnen plaatsvinden, want het CBR wist dit van tevoren.” Dat meldt Omroep Brabant. 

De examens van vanmorgen zijn al afgezegd, of die in de middag nog doorgaan is onbekend, zo stelt rijinstructeur Schouten. En er zijn meer rijscholen met leerlingen die nu geen rijexamen kunnen doen.

Groepsapp 

“Met rijleraren hebben we een groepsapp en vanmorgen wisten we al dat dit niet goed zou lopen.”  De rijinstructeurs zeggen dat het CBR had kunnen weten dat het dancefestival voor drukte op de weg zou zorgen. Ze begrijpen dan ook niet dat er niet voor locaties in Eindhoven of Den Bosch is gekozen.

Boze leerlingen en boze ouders 

De rijleraar heeft veel last van de late afzeggingen vanuit het CBR. Boze leerlingen en boze ouders bellen hem dan op, want je kan niet binnen twee weken weer examen doen. Met een beetje geluk kan je in augustus of september weer afrijden.

Nieke uit Udenhout is een van de gedupeerden. “Ik ben van rijleraar gewisseld en heb best veel rijlessen gehad. Nu was ik er helemaal klaar voor, maar een kwartier voordat de lesauto voor de deur zou staan werd ik afgebeld.” Ze krijgt wel voorrang op de wachtlijst van de examens, maar mocht het toch te lang duren denkt ze erover om toch nog wat extra lessen te nemen.

Geen examens in de ochtend 

Een woordvoerder van het CBR legt uit dat ze het programma al hadden aangepast en dat er geen examens waren ingepland in de ochtend. Veertig examens zijn nu verplaatst en dat is in goed overleg gegaan met de rijscholen en leerlingen. “We verwachten wel dat de examens later op vrijdag weer doorgang vinden."

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk