Normal_vliegtuig__vliegen__klm
Op 16 april vindt voor de tweede keer de Over de grens-dag plaats, dit keer bij ROC Midden Nederland in Amersfoort. Een dag waar de buitenlandervaring in het mbo centraal staat: vol inspiratie voor stagebegeleiders internationaal, adviseurs buitenland en medewerkers stagebureau. Dit meldt Nuffic.
 

Tijdens de Over de grens-dag zijn er diverse workshops te volgen, verdeeld over twee ronden. De workshops gaan niet alleen over de voorbereiding op en de impact van een buitenlandervaring, maar ook over tweetalig mbo en examinering in het buitenland. Ook is er aandacht voor docenten- en stafmobiliteit: waarom zou je als docent of medewerker naar het buitenland gaan?

Praktisch ingerichte dag

Vorig jaar werd de Over de grens-dag voor het eerst georganiseerd. Josep Orts Molines, internationaal stagebegeleider en docent Spaans op het ROC van Amsterdam, was een van de deelnemers. "Het was een heel praktisch ingerichte dag", vertelt hij. "Niet alleen doelgericht, maar ook toolgericht. Ik ging naar huis met allerlei nieuwe handvatten voor het begeleiden van studenten die naar het buitenland willen."

Die handvatten kreeg hij bijvoorbeeld mee bij de sessie ‘In 6 stappen goed voorbereid op buitenlandstage’, geleid door Danielle Vogelaar, projectleider mbo bij Nuffic. "Het ging over de hele tijdlijn van zo’n stage, beginnend bij de droom van de student en eindigend op het moment dat hij of zij weer terug is in Nederland. De sessie was heel praktisch, met allerlei tips voor handige online tools."

Van Orts Molines zou de Over de Grens-dag trouwens best twéé dagen mogen duren. "Het was vorig jaar lastig kiezen waar ik aan mee wilde doen", vertelt hij. "Er was zo veel keus! Mijn collega en ik zijn bewust naar verschillende sessies gegaan, zodat we onze ervaringen konden delen."

Ervaringen delen

Of hij het anderen zou aanraden om naar de dag te komen? Zeker. "Het is echt interessant voor iedereen in het mbo die studenten begeleidt bij een internationale stages. Je hoort waar collega’s op andere scholen mee bezig zijn. Bijvoorbeeld hoe er wordt samengewerkt met buitenlandse leerbedrijven. Het mooie is dat iedereen hetzelfde doel heeft: mbo-studenten een internationale leerervaring bieden. Zo zetten we internationalisering gezamenlijk op de kaart in het mbo."

Aanmelden

Kijk op de website van Nuffic voor meer informatie over en/of aanmelden voor de Over de Grens-dag (let op! vol = vol).

Door: Nationale Onderwijsgids