Speciaal voor jongvolwassenen introduceert Boekids dit jaar voor het eerst de festivalavond Boekids UP. Foto: Fred Ernst

Jeugdfestival Boekids versterkt dit jaar haar festivalformule met een extra festivalavond, speciaal voor jongvolwassenen: Boekids UP. Boekids biedt kinderen en jongvolwassenen een festivalervaring met een uitdagend literair, muzikaal en theatraal programma en interactieve workshops. In aanloop naar het evenement presenteert Boekids University van 7 tot en met 10 mei een reeks colleges van onder andere André Kuipers in het Museon. De 18e editie van Boekids festival vindt plaats op 9 en 10 juni in Den Haag. Kaartverkoop met earlybird-korting start vanmiddag om 12:00 uur. Dit meldt Boekids.

Tijdens de nieuwe festivalavond Boekids UP ontmoeten jongvolwassenen nationale én internationale young adult-auteurs. Het festival biedt de jongeren die de afgelopen jaren Boekids Festival met plezier hebben bezocht, maar ondertussen ouder zijn geworden, een avond die aansluit bij hun leeftijd.
 

Boekids UP: hoe de smartphonegeneratie literatuur omarmt

 
Directeur en programmeur Ellen van Heijningen licht toe: “Ondanks het alsmaar toenemende smartphonegebruik, raakt lezen nooit uit. We merken zelfs dat het young adult-genre, literatuur voor jongvolwassenen, populairder is dan ooit. Via Instagram en Snapchat doen jongeren mee aan zogenaamde reading challenges en delen ze foto’s van de boeken die ze lezen. Boekids UP sluit dan ook naadloos aan bij onze missie om leeftijdsgenoten samen te brengen om de kracht van literatuur te laten ontdekken, bijvoorbeeld door dit te koppelen aan andere populaire uitingen, zoals hiphop. Boekids is het festival waar kinderen en jongvolwassenen serieus genomen worden en volwassenen juist weer even kind kunnen zijn.”
 

Boekids University: college van André Kuipers

 
Als opmaat naar Boekids Festival vindt van 7 tot en met 10 mei Boekids University plaats in Museon en het Nutshuis. Professionals, auteurs en bekende gezichten geven hier colleges over hun vakgebied. Zo vertelt André Kuipers op dinsdag 7 mei hoe hij overleefde in de ruimte en wat een ruimtemissie inhoudt, gaat jeugdliteratuurschrijver Bas Haring op 8 mei in op de eeuwenoude vraag ‘Wie ben ik?’ en legt emoji-expert Lilian Stolk de wereld van de snelst groeiende (beeld)taal ooit uit.
 
Ga voor meer informatie naar www.boekids.nl
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Fred Ernst