Normal_boeken__lezen__bibliotheek

Minister Van Engelshoven van Onderwijs wil dat boeken een vaste prijs blijven houden. Bij afschaffing ervan zou er volgens haar een ‘reëel risico’ bestaan dat er minder nieuwe boeken op de markt komen. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

De wens voor het behoud van de vaste boekenprijzen laat Van Engelshoven weten middels een brief die zij vlak voor de kerstdagen aan de Tweede Kamer schreef. Er is een wet die de vaste prijs van boeken regelt. Door het in stand houden van die wet is het volgens Van Engelshoven voor uitgevers en boekverkopers gunstiger om winst te maken op populaire boeken. De winst op die boeken wordt vaak gebruikt om het verlies op minder populaire boeken te compenseren.

Daarnaast verplicht de Wet op de vaste boekenprijs de uitgevers om een vaste verkoopprijs vast te stellen voor een boek zodra het in de boekhandel ligt. Het ministerie van Onderwijs heeft op advies van de Raad voor Cultuur onderzoek laten uitvoeren naar de effecten van die wet. Uit dat onderzoek komt naar voren dat uitgevers 75 procent van hun nettowinst uit de 9 procent bestverkopende boeken halen. Ongeveer twee derde van de boeken levert verlies op.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids