Normal_tablet__scherm__ziekenhuis__app__digitaal__informatie

Ter gelegenheid van de Week van de Alfabetisering publiceert Stichting Lezen & Schrijven nieuwe onderzoekscijfers over laaggeletterdheid. Vijf ziekenhuizen starten daarnaast met een campagne om de communicatie tussen laaggeletterde patiënten en hun zorgverleners te verbeteren. Dit melden Stichting Lezen & Schrijven en mProve.

De meeste Nederlanders weten dat er laaggeletterden zijn in Nederland, maar dat aantal wordt onderschat. De gemiddelde schatting is circa 600.000 mensen, ruim vier keer lager dan de daadwerkelijke 2,5 miljoen volwassenen die met laaggeletterdheid kampen. 66 procent van de Nederlanders kent niemand in hun omgeving die laaggeletterd is. Daarnaast bestaan er veel misvattingen over laaggeletterdheid. Het wordt vaak verward met dyslexie en analfabetisme. 28 procent van de Nederlanders (ruim 4,7 miljoen mensen) is bereid hun persoonlijke tijd en energie vrij te maken om het probleem van laaggeletterdheid aan te pakken, want 81 procent vindt laaggeletterdheid een (zeer) belangrijk probleem. Dit blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van Stichting Lezen & Schrijven. 
 
Vijf ziekenhuizen starten deze week een campagne voor hun laaggeletterde patiënten. Het Albert Schweitzer ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum, Rijnstate en Isala hebben zich verenigd in het netwerk mProve en maken zich hard voor de verbetering van de communicatie tussen laaggeletterde patiënten en hun zorgverlener. Zorgverleners krijgen een herkenningswijzer, waarin zij kunnen lezen wat de kenmerken of signalen van een laaggeletterde patiënt zijn. Patiënten krijgen postermateriaal opgestuurd dat hen moet stimuleren om hun problemen met lezen of schrijven te delen met hun zorgverlener. Na de Week van de Alfabetisering gaan de ziekenhuizen verder door bijvoorbeeld zorgverleners te trainen en worden er laagdrempelige communicatiemiddelen ontwikkeld zoals filmpjes en apps.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids