Normal_hbo-opleiding-studie_examen_geslaagd_diploma

Bedrijven leiden vluchtelingen steeds vaker zelf op. De bedrijven kunnen op die manier snel gekwalificeerd personeel binnenhalen. De stijging van dit soort interne opleidingen is vooral te zien in de sectoren zorg en techniek. Dat meldt BNR.

Volgens Albert de Voogd van Stichting Vluchteling-Studenten UAF heeft die toename te maken met de grote behoefte aan personeel binnen die vakgebieden. Werkgevers zorgen er in deze gevallen zelf voor dat vluchtelingen worden opgeleid.

Wat opvalt is dat veel Syriërs met een hoog afgeronde opleiding zo’n interne opleiding volgen. Deze mensen krijgen in Nederland vaak een lage diplomawaardering. Dat zorgt ervoor dat werkgevers deze mensen niet aannemen voor een baan, terwijl zij in de praktijk misschien wel gekwalificeerd zijn voor een bepaalde functie. Het afgelopen jaar hebben 3600 vluchtelingen uit Syrië in Nederland een diplomawaardering aangevraagd, volgens cijfers van het Nuffic. Vergeleken met twee jaar geleden zijn dat zes keer zo veel mensen. Die toename komt doordat vluchtelingen eerst drie jaar de tijd krijgen voor hun inburgering.

Het Nuffic acht een juiste waarde van een diploma van groot belang voor vluchtelingen en inburgeraars met het oog op de arbeidsmarkt of een studie. Dankzij de waardering weten zij op welk niveau zij kunnen aansluiten en. Sinds 1 januari 2015 kunnen inburgeraars hun diploma gratis laten waarderen via de 'structuur voor Internationale diplomawaardering'.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids