Normal_drive_test__9787693024_

Steeds vaker kiezen leerlingen die willen afrijden voor hun rijbewijs voor een speciaal faalangstexamen. Sinds 2011 neemt het aantal afrijders toe dat een dergelijk examen verkiest boven het reguliere B-examen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dit meldt Nu.nl.

In de eerste helft van 2015 vroeg bijna zes procent een faalangstexamen aan (bijna 12.000 kandidaten in totaal), tegen twee procent in 2011. Het slagingspercentage bij de faalangstexamens is aanzienlijk hoger dan bij de reguliere examens. Van de examenkandidaten die voor de faalangsttest kozen, slaagde bijna 59 procent. Bij de reguliere examens blijft het slagingspercentage steken op 49,7 procent.

Wie voor een faalangstexamen kiest is wel duurder uit. Het speciale examen kost 146 euro terwijl een regulier examen 98,25 euro kost. Het CBR denkt dan ook dat de kandidaten die voor het faalangstexamen kiezen is de meeste gevallen ook echt faalangst hebben. De eisen om te slagen zijn hetzelfde als bij het reguliere examen maar de kandidaat mag er 25 minuten langer over doen. Ook zijn de examinatoren getraind in het wegnemen van angst bij de kandidaten. In 2009 werd het faalangstexamen voor het eerst als proef uitgevoerd in Eindhoven.

© Nationale Onderwijsgids