Logo_normal_rutgers_wpf

Flirten, daten, sexting of echt seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat kan een leraar doen? Rutgers biedt op 25 en 26 november bijscholing voor docenten over veelvoorkomende vragen en dilemma's uit de onderwijspraktijk. De bijscholing is een vervolg op de landelijke onderwijsconferentie Met alle respect! Samen werken aan sociale veiligheid. Uit de evaluatie kwam naar voren dat er veel behoefte is aan verdieping en oefenen in de praktijk. Deze bijscholing wordt financieel ondersteund door het ministerie van OCW. Dat meldt Rutgers.

Hoe maakt de leraar leerlingen weerbaar of hoe ga je om met homo-negatieve gedragingen in de klas? Wat doet de leraar als normen en waarden tussen leerlingen onderling verschillen en respect voor elkaar ver te zoeken is? Hoe creëert de leraar een veilig leerklimaat en maakt lastige onderwerpen toch bespreekbaar? Nu seksualiteit en seksuele diversiteit onderdeel uitmaken van de kerndoelen zijn scholen verplicht hier aandacht aan te besteden. Niet voor iedere leraar of mentor is dit gesneden koek.

Sinds augustus 2015 zijn scholen verplicht aandacht te besteden aan sociale veiligheid. Dit heeft ook raakvlakken met seksualiteit. Denk aan leerlingen die seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen of seksueel getinte opmerkingen maken, of leerlingen die homonegatief gedrag vertonen. Hoe zorg je als leraar voor sociaal veilig gedrag in de klas en maak je lastige kwesties bespreekbaar? Hoe voorkom je onveilig gedrag?

Met dit bijscholingsaanbod biedt Rutgers  leraren een steun in de rug. Docenten kunnen op één of beide data inschrijven. Per dag maken de deelnemers een keuze uit één van de drie sessies. De bijscholing is bedoeld voor leraren en mentoren in het voortgezet onderwijs, die op deze thema's verdieping zoeken. De kosten voor deelname zijn 30 euro inclusief een eenvoudige maaltijd. De inschrijving sluit op 25 november. Meer informatie en het aanmeldingsformulier is hier te vinden.

© Nationale Onderwijsgids