Normal_notities_schrijven_papier_bril_leren_aantekeningen

Onderwijsinstellingen zouden meer rekening moeten houden met individuele kenmerken en persoonlijke voorkeuren van hun volwassen studenten. Er zou meer flexibiliteit in hun aanbod moeten komen en meer aandacht voor informeel leren. Zo wordt er meer vrijheid gegeven om persoonlijke leerambities te plannen, uit te voeren en te beheren. Henry Hermans presenteert tijdens zijn promotie op 17 april een online leersysteem, dat onderwijsinstellingen hierbij kan ondersteunen. Dit meldt de Open Universiteit.

Mensen blijven aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt als ze zich permanent ontwikkelen en hun kennis op peil houden. Bovendien blijven zij op die manier sociaal en maatschappelijk bij. Dit is de gedachte achter het concept 'Een leven lang leren'. Dit lukt het best als mensen zoveel mogelijk zelf kunnen bepalen wat zij leren en hoe zij dat leren. Maar onderwijsinstellingen zouden nog te veel uitgaan van onderwijs voor het grote geheel en zijn onvoldoende in staat het maatwerk te bieden dat nodig is om lerende volwassenen bij hun persoonlijke leerambities te ondersteunen.

Hermans stelt dat veel meer maatwerk mogelijk is en presenteert in zijn dissertatie een online leersysteem: OpenU. Naast de mogelijkheid voor het volgen van formele cursussen, leertrajecten en opleidingen bij een onderwijsinstelling, biedt het systeem ook tools voor planning, social networking, reflectie en kennisdeling op het persoonlijke vlak. Het systeem maakt gebruik van uitgebreide gebruikersprofielen die een helder beeld geven van alle kennis en ervaring die iemand heeft opgedaan en van alle activiteiten die ondernomen zijn in het kader van zijn of haar leerambities. Door het systeem zou een beter zicht komen op het leerpad en kan er gerichter kennis en ervaring uitgewisseld worden.

OpenU biedt ook tools voor onderwijsaanbieders. Voor onderwijsontwikkelaars zijn er tools voor het ontwikkelen van cursussen die flexibel naar verschillende doelgroepen en in verschillende formules, bijvoorbeeld als onderdeel van een cursus of leertraject, kunnen worden uitgeleverd. 

© Nationale Onderwijsgids