Normal_budget_geld_bezuinigingen35

(Novum) - Werknemers moeten een individueel scholingspotje krijgen waarmee ze zich kunnen bij- of omscholen. Het geld moet komen uit de fondsen voor opleiding en ontwikkeling die in bedrijfstakken bestaan, de O- en O-fondsen. Daarvoor pleiten het CDA en D66 woensdag in de Tweede Kamer.

De Kamerleden Pieter Heerma (CDA) en Steven van Weyenberg (D66) gaan het kabinet, vakbonden en werkgevers woensdag oproepen hierover afspraken te maken. De Tweede Kamer behandelt de begroting van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

Veel branches kennen een Opleidings- en Ontwikkelings-fonds, dat betaald wordt door werkgevers en werknemers. Per cao is geregeld hoe het geld mag worden besteed. De regels verschillen per bedrijfstak. In totaal bevatten de fondsen enkele honderden miljoenen euro's.

Heerma en Van Weyenberg willen dat elke werknemer een eigen scholingsbudget krijgt, waarover hij zelf de regie heeft en dat hij kan meenemen als hij in een andere bedrijfstak aan de slag gaat. Heerma: "Het is in Nederland heel gewoon te sparen voor je pensioen. Het zou ook normaal moeten zijn om te sparen voor je opleiding, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je werkloos wordt."

Van Weyenberg vindt verder dat de regeling voor brug-WW, die Asscher in het leven heeft geroepen, voor alle sectoren moet gelden. Via de brug-WW kunnen werknemers die dreigen ontslagen te worden of al werkloos zijn aan de slag in beroepen waar tekorten zijn. Ze kunnen zich dan omscholen met behulp van WW-geld. De brug-WW geldt op dit moment alleen voor bedrijfstakken die met Asscher afspraken hebben gemaakt voor een banenplan.