Normal_basisschool_kinderen

Het lectoraat Taaldidactiek en Onderwijs van hogeschool InHolland organiseert op 25 juni een symposium over de benadering van taal en cultuur in het onderwijs. Na het symposium wordt Rick de Graaf geïnstalleerd als lector. In zijn lectorale rede zal hij pleiten voor het beter benutten van taaldiversiteit in de school om het onderwijs te verrijken. Dit meldt InHolland.

Na de openingslezing van De Graaff kunnen de deelnemers aan het symposium deelnemen aan workshops met als onderwerp vakoverstijgende taaldidactiek. De workshops worden verzorgd door het European Centre of Modern Languages, het expertisecentrum voor taalonderwijs van de Raad van Europa. In de workshops behandelen zij de manieren waarop de meertalige achtergrond van leerlingen in het onderwijs benut kan worden en manieren waarop talen in samenhang geleerd en onderwezen kunnen worden.

“Bijna elke school heeft leerlingen met een anderstalige achtergrond maar in Nederland besteden we daar bijna geen aandacht aan”, zegt De Graaff. “We beschouwen het vooral als een probleem terwijl we het onderwijs juist kunnen verrijken als je gebruikt maakt van de talige intuïtie van die leerlingen. Taal heeft niet alleen aandacht nodig in het vak Nederlands en het vreemdetalenonderwijs, maar overal in het onderwijs, ook expliciet bij de lerarenopleidingen. Een goede focus op taal helpt docenten beter te worden in hun vak door bijvoorbeeld op een begrijpelijke manier vaktaal toegankelijk te maken voor leerlingen. Ook stimuleert goed taalgebruik het denken van studenten.”

Het symposium vindt 25 juni plaats bij InHolland in het OZW-gebouw in Amsterdam. Het programma start om 10.00 uur. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website van InHolland.

© Nationale Onderwijsgids