Normal_howie_the_harp

Vandaag begint in Arnhem de opleiding waarmee mannen en vrouwen die zelf een achtergrond hebben als cliënt in de geestelijke gezondheidszorg klaargestoomd gaan worden tot ervaringsdeskundige. Het idee is dat zij hun lotgenoten gaan helpen met hun herstel. 25 mensen zijn gestart met de opleiding. Dit meldt de Gelderlander. 

De opleiding wordt georganiseerd door Beschermd Wonen (RIBW) in de regio Arnhem en Veluwe Vallei. Het opleidingscentrum, dat in samenwerking met zorginstelling Pameijer geregeld is, opent vandaag dus zijn deuren voor het eerst. In het pand aan de Weerdjesstraat zijn de deelnemers begonnen aan het theoretische deel van hun opleiding. 
 
De opleiding duurt een jaar waarvan een half jaar uitgetrokken is voor stage. Het idee om mensen die zelf een psychiatrisch verleden hebben op te leiden in hoe zij anderen kunnen ondersteunen in hun herstel is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het concept heet ‘Howie the harp’. 
 
De opleiding die vandaag in Arnhem begint is niet de eerste die in Nederland georganiseerd wordt. In Rotterdam werd de opleiding al gegeven en deze is daar zo succesvol dat na de zomer de vierde klas van start gaat.  
 
©Nationale Onderwijsgids