Normal_connexxion

Vervoersbedrijf Connexxion heeft onterecht gebruik gemaakt van de fiscale regeling WVA. Duizenden buschauffeurs van Connexxion zijn onvoldoende bijgeschoold en kregen een ondeugdelijke opleiding bij verschillende ROC's, waardoor het bedrijf niet voldoet aan de voorwaarden die de Belastingdienst aan de WVA stelt. Dit meldt de Volkskrant. 

De Wet vermindering belastingafdracht (WVA) kan door bedrijven worden gebruikt als zij hun werknemers bijscholen bij een ROC. Hierdoor hoeft per jaar per werknemer zo'n 2700,- euro minder belasting te worden betaald. 
 
Ruim 3300 buschauffeurs van Connexxion kregen echter onvoldoende begeleiding, te weinig lesuren en hoefden zij niet deel te nemen aan tentamens. Ze kregen bijvoorbeeld voldoendes voor omgaan met lastige klanten, terwijl er tijdens het meetmoment geen lastige klanten waren ingestapt. 
 
Sinds vorig jaar controleren zowel de Onderwijsinspectie als de Belastingdienst strenger op misbruik van de WVA. Als er een ondeugdelijke opleiding of cursus wordt gevonden, dan vordert de Onderwijsinspectie subsidie van de school terug en de belastingdienst de WVA bij de werkgever. 
 
Bij het ROC van Twente en het Summa College in Eindhoven is inmiddels 8 miljoen teruggevorderd. Onterecht, volgens de ROC's, die een kort geding willen aanspannen wegens de onterechte vordering en imagoschade. 
 
© Nationale Onderwijsgids