Simsala Saartje is vernieuwende schooltelevisie voor kleuters op YouTube

Basisscholen die het digiboard tegenwoordig als ‘televisie’ gebruiken zijn weer een nieuwe vorm van schooltelevisie rijker. De educatieve kleuterserie Simsala Saartje is vanaf maandag 5 september wekelijks openbaar te volgen via YouTube. De avonturen van Meneer Frans en de handpoppen Saartje en Tibbe zijn gebaseerd op thema’s en de leerdoelen van groep 1-2. Dat meldt Simsala Saartje. 

De makers, broers Frans en Peter van Reijen, bieden kleuterleerkrachten hiermee nieuwe, gratis en hedendaagse schooltelevisie.

Educatieve doelen 

De uitspraak van letters, getalbegrip, betekenissen van woorden en vele andere educatieve doelen zitten op een speelse manier verwerkt in de afleveringen. Zo raken Saartje en Meneer Frans verdwaald in het ‘Hakken-Plakken-Doolhof’, reizen ze per ruimteschip langs de planeten, gaat er van alles mis bij de bakker en gaat Tibbe met zijn spelrad langs de jonge kijkers.

Groeit in populariteit 

“Door het interactieve aandeel in onze show zijn kinderen enthousiast bezig met de leerdoelen, zonder dat ze doorhebben volop aan het leren zijn.”, aldus Frans van Reijen. Het YouTube kanaal van Simsala Saartje heeft inmiddels meer dan 1000 kijkers per dag en groeit in populariteit. Niet alleen onder de kleuters, maar ook de leraren. Frans: “Van leerkrachten krijg ik vaak terug dat het een fijn moment is op de dag; samen met de kinderen genieten van een nieuw avontuur en vooral een kwartier lachen.’’

Coronatijd 

Het concept Simsala Saartje komt voort uit de coronatijd. ‘Meneer Frans’, in het dagelijks leven een kleutermeester in Noord-Brabant, begon zelf met het maken van afleveringen tijdens de lockdownperiode van 2020. Dit werd zo goed ontvangen dat de scholenstichting Lowys Porquin sindsdien Frans de mogelijkheid biedt om Simsala Saartje professioneel te produceren. Zijn broer Peter ging het camera- en montagewerk verzorgen, Saartje werd een eigen ontworpen pop en er zijn verschillende liedjes en lesmateriaal uitgebracht.