'Ter verdediging van sluiten zwembad gebruikt Veghel onterecht lockdowns'

Shiva de Winter: "Zwembad De Beemd in Veghel gaat vier maanden dicht. Ouders van kinderen met zwemles maken zich terecht zorgen. Een woordvoerder van de gemeente zegt: “De verenigingen konden tijdens de coronapandemie ook geen kant op. Dus ze weten hoe het is. Bovendien zijn het maar vier maanden.” De vergelijking met lockdowns wordt onterecht als verdediging gebruikt." Dat meldt ANP Expert Support. 

De Winter: "De zwembaden in Nederland hebben te maken met verschillende crises en de naweeën ervan. Een opeenstapeling van lockdowns, hoge energiekosten en personeelstekorten blijven de zwembadwereld dwars zitten, waardoor het water bij sommige zwembaden aan de lippen staat.

Tijd en geld 

Groot onderhoud, verbouwing of nieuwbouw van een zwembad is altijd nodig en zal altijd tijd en geld kosten. Tijd die ten koste gaat van zwemwater en plekken voor zwemles, maar ook voor doelgroepen die geen kant meer op kunnen.

Laco zwembad De Beemd 

Zo ook in Veghel, waar de gemeente in de spagaat zit met het Laco zwembad De Beemd. Het bad sluit definitief de deuren, waarna over vier maanden de deuren open gaan van het nieuwe bad dat nu afgebouwd wordt. Op zich is dit een lastige, maar begrijpelijke keuze.

Coronapandemie 

Wat hierin stoort, is de houding van de woordvoerder van de gemeente. Die maakt een vreemde vergelijking met de coronapandemie. Als het zwembad nu vier maanden sluit, groeien de wachtlijsten verder en wordt de druk alleen maar hoger.

Zwemveiligheid

De zwemveiligheid komt door het sluiten van dit zwembad in gevaar, en ouders van kinderen zijn terecht boos. De gemeente Veghel zou moeten heroverwegen de sluiting uit te stellen totdat het nieuwe bad geopend kan worden."

Door: Nationale Onderwijsgids