Sommige scholen uit Drenthe doen niets met gratis maaltijdenprogramma

Een aantal scholen in Drenthe die recht hebben op een gratis maaltijdenprogramma maken daar geen gebruik van. Zo’n zevenhonderd scholen in het basis- en voortgezet onderwijs door heel Nederland hebben zich niet aangemeld bij het programma. Terwijl zij daar wel recht op hebben. Dat meldt RTV Drenthe.

Zo’n 56 scholen in Drenthe doen volgens het Jeugdeducatiefonds (JEF) mee aan het gratis maaltijdenprogramma. Dertig procent van hun scholieren komt uit een gezin met een relatief laag inkomen.

Maaltijd op school of boodschappenkaart 

Leerlingen van de deelnemende scholen krijgen een maaltijd op school of de ouders ontvangen een boodschappenkaart van 2,30 euro per dag. Zo’n 2.000 scholen door heel Nederland maken gebruik van deze regelingen.

Niet alleen maar scholen uit de Randstad 

De 700 honderd scholen door heel Nederland die zich nog niet hebben aangemeld, zitten volgens het JEF niet allemaal in de Randstad. Door heel Nederland zitten scholen die mee kunnen doen aan het programma. Het programma komt volgens JEF langzaam op gang, maar een paar honderd scholen doen dus nog niet mee.

Wachten met aanvraag 

Schoolbesturen wachten om verschillende redenen met het doen van een aanvraag. Bij het JEF horen ze signalen dat er scholen zijn waar er kinderen rondlopen met een lege maag. Als je goed gegeten hebt kun je je beter concentreren en ben je actiever tijdens de les, zo laat het JEF weten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk