Kinderen in Amsterdam weer op de fiets naar school

Wat gaat het toch snel, hè. Althans, dat zegt iedereen altijd, en clichés zijn waar. Zo ging het ongeveer: kinderwagen, crèche, groep 1, 2, 3, 4. En ineens is daar de dag dat uw kind zélf naar school gaat fietsen. Zonder pa en ma. In Amsterdam. Uw kind in het Amsterdamse verkeer. Lieve automobilisten, fietsers en trambestuurders en taxi’s: wees alstublieft voorzichtig met onze Amsterdammertjes. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

Wist u dat er na de zomervakantie opvallend meer ongevallen zijn onder fietsende scholieren dan in de rest van het jaar? Elke dag gaan er weer kinderen naar school in Amsterdam. Op de fiets, achterop, voorop, met de bus, op de skates. Tussen auto’s, bussen en scooters door. Iedereen wil dat kinderen veilig op school komen en veilig weer thuis.

Extra goed opletten 

Om ervoor te zorgen dat Amsterdam in deze periode extra goed oplet, ziet u de blauwe ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ spandoeken weer hangen in de buurt.

Tips 

Wij weten heus dat u het weet. Maar toch, omdat extra nadenken nooit tijdverspilling is, geven wij nog wat tips:

- Als automobilist kunt u extra rekening houden met fietsende scholieren door op tijd te vertrekken. Zo rijdt u minder gehaast en maakt u minder snel fatale autofouten.

- Verder helpt het om uw telefoon buiten eigen bereik op te bergen of de meldingen uit te schakelen, zodat u niet in de verleiding komt om even een bericht te checken of een telefoontje op te nemen.

- Heeft u een kind dat voor het eerst naar de brugklas gaat? Dan is het verstandig om de nieuwe route samen fietsend of lopend te oefenen en daarbij de gevaarlijke verkeerspunten te bespreken.

- De start van het nieuwe schooljaar is hét moment voor een fietscheck. Controleer bijvoorbeeld de remmen, de zadelhoogte en de verlichting.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) werkt samen met gemeenten en scholen en roept vooral automobilisten op om op hun snelheid te letten en meer rekening te houden met fietsende scholieren in het verkeer.

Maximale snelheid 

Begin december wordt bijna overal in Amsterdam een maximale snelheid van 30 kilometer per uur ingesteld. Met een lagere snelheid is de remweg flink korter. Dat kan een ongeluk voorkomen, bijvoorbeeld als een kind plotseling oversteekt.

Door: Nationale Onderwijsgids