Vierdaagse lesweek risicovol, want minder tijd voor basisvaardigheden

Volgens de onderwijswethouder van Den Haag dreigt er een vierdaagse lesweek op drie basisscholen vanwege het aanhoudende lerarentekort. En dat betekent dat er minder tijd is om de basisvaardigheden op te krikken. Dat meldt Den Haag FM.

Het gaat daarbij om basisvaardigheden als taal, rekenen en burgerschap. “Dat kan een probleem zijn voor kinderen die uit een gezin komen waarin op dat punt een achterstand is, bijvoorbeeld omdat Nederlands een tweede taal is”, aldus een woordvoerder van de PO-raad.

Schoolweek ingekort 

Bij een aantal scholen die vallen onder de stichting De Haagse Scholen moest de schoolweek tijdens het afgelopen schooljaar al worden ingekort. Sommige leerlingen kregen vier dagen les op school en hadden dan een dag thuisonderwijs.

Volgens de PO-raad maakt dat het tekort blijft stijgen het probleem groter dan kleiner. “De samenleving vraagt van het onderwijs dat we de lat juist hoger leggen en de inspectie toetst onder daarop. Dat is natuurlijk terecht, maar tegelijkertijd wordt het door de structurele personeelstekorten juist lastiger om aan die wensen te voldoen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk