Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt vooral in het primair onderwijs voor

In het primair onderwijs komt het vaakst seksueel grensoverschrijdend gedrag voor. De meeste meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag komen juist uit het voortgezet onderwijs. Dit is te lezen in het rapport Seksueel grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs. Dat meldt VOS/Abb. 

Het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door bijvoorbeeld een leraar was in schooljaar 2021-2022 vele malen hoger dan in de vier schooljaren daarvoor. Zeker het aantal meldingen van seksuele intimidatie was hoger.

Melding maken van die incidenten 

Steeds meer leerlingen maken melding van zulke incidenten. Scholen pakken dan de meldingen intern op of melden deze bij de vertrouwenspersoon. Alleen in het voortgezet onderwijs wordt er niet altijd iets met de meldingen gedaan, zeggen leerlingen. Ook blijkt dat er op sommige scholen geen protocol is rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag. Als het protocol er wel is, is het vaak bij personeel onbekend wat de inhoud ervan is.

Maatregelen 

Scholen nemen wel verschillende maatregen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. De maatregelen zijn vooral op de leerlingen gericht, denk daarbij aan weerbaarheid, normen en waarden en het aangeven van je grenzen. Hiervoor zijn speciale lessen en voorlichtingen voor ontwikkeld. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk