'Buitenspelen is de oplossing voor invulling verplichte twee uur gymles'

Vanaf komend schooljaar (2023-2024) zijn basisscholen verplicht twee lesuren gym per week te geven. Maar er zijn niet overal genoeg gymzalen beschikbaar voor de lessen. Buitenspelen biedt hierin de oplossing. Maak van de gymles een buitenspeel-gymles. De gymles is namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, net zoals buitenspelen dat is. Een win-winsituatie. Buitenspelen draagt bij aan fysieke en motorische ontwikkeling van kinderen. En kinderen vinden buitenspelen vooral ook leuk. Dat meldt Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Het is cruciaal dat kinderen van jongs af aan met plezier veel en gevarieerd bewegen. Goede begeleiding en stimulans van (vak)docenten is van belang bij buitenspelen. Kinderen kunnen hun eigen autonomie en creativiteit gebruiken om spellen te verzinnen of aan te passen. Buitenspelen draagt positief bij aan de motorische vaardigheden van kinderen. Goed ontwikkelde motorische vaardigheden zijn van belang bij deelname aan sport- en spelactiviteiten van kinderen en ze worden uitgedaagd om een brede basis te ontwikkelen. Gevarieerde beweegactiviteiten tijdens het buitenspelen dragen bij aan verschillende grondvormen van bewegen, het zorgt voor een betere balans, coördinatie en lichaamsbewustzijn. Naast de motorische ontwikkeling worden volop sociale vaardigheden ontwikkeld zoals emotieregulatie, het stellen van grenzen, zelfvertrouwen en het omgaan met successen en tegenslagen. Het combineren van buitenspelen met de gymles draagt hierdoor bij aan een gezonde ontwikkeling van kinderen. Maar vervang het buitenspeelmoment niet met de gymles.

Goed ingericht speelplein

Om een buitenspeel-gymles succesvol te maken is een goed ingericht speelplein belangrijk; veilig en schoon. Voldoende ruimte, losse materialen zoals ballen, springtouwen en natuurlijke materialen en vaste sport- en speeltoestellen, vormen een belangrijk onderdeel. Afwisseling tussen harde en zachte ondergrond, hoogteverschillen en groene zones dragen bij aan voldoende uitdaging op het schoolplein.

Door: Nationale Onderwijsgids