Vaker buiten de verplichte twee uur gym vanwege te weinig gymzalen

Basisscholen moeten verplicht vanaf aankomend schooljaar (2023-2024) twee lesuren per week gym geven. Er zijn alleen niet overal genoeg gymzalen. Daarom zullen kinderen steeds vaker buiten gymles krijgen. Dat kan in een zwembad of buiten op het schoolplein. De Onderwijsinspectie komt dan wel langs. Dat meldt NU.nl.

In 2020 werd de wet aangenomen die scholen verplicht stelt om twee lesuren gym te geven aan leerlingen op de basisschool. Een derde van de gemeenten zag in november nog verschillende knelpunten. Want er was niet genoeg ruimte om al die schoolklassen op tijd onder te brengen in gymlokalen. Dat bleek uit onderzoek onder 172 gemeenten door het Mulier Instituut. Vooral de grote steden kampen met ruimtegebrek. 

Creatief denken 

De Vereniging van Sport en Gemeenten (VSG) moedigt basisscholen aan om creatief te denken als er een ruimtegebrek is. Er kan gekeken worden naar het schoolplein, maar ook sportvelden en zwembaden zijn geschikt.

Veiligheid 

De Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) ziet de vraag naar buitenonderwijs nu al toenemen. Dat hoeft niet perse een probleem te zijn, zeker niet in de warmere seizoenen. De KLVO benadrukt wel dat gymlessen aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Vooral voor de veiligheid is het goed dat gymdocenten de locatie in kwestie goed kennen.

Alternatieve sportlocaties 

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de onderwijshuisvestiging en sportaccommodaties. De gemeenten zelf zien andere oplossingen voor het ruimtetekort, zoals de oplossing in de vorm van alternatieve sportlocaties. Scholen kunnen ook altijd gebruik maken van sporthallen die wat verder weg liggen. Verschillende gemeenten lieten weten dat met leerlingenvervoer die afstand wel te overbruggen is.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk