Onderwijs doet nog te weinig met de Banenafspraak

In het primair en voortgezet onderwijs levert de Banenafspraak, om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen, nog weinig op. Dat blijkt uit de brief die minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mede namens onderwijsminister Dennis Wiersma naar de Tweede Kamer heeft verstuurd. Dat meldt VOS/ABB. 

Minister Bruins Slot noemt in de brief wel een goed voorbeeld van samenwerking van 18 schoolbesturen in Drenthe en Groningen. De schoolbesturen hebben zich verenigd in Noorderwijzer. Noorderwijzer zoekt actief naar personeel met een arbeidsbeperking. Daarmee slaan ze bruggen tussen het regulier en speciaal onderwijs.

Cijfers 

In de brief staat ook nog dat het funderend onderwijs geen cijfers bijhoudt. De sector kent een groot aantal schoolbesturen en de kwantitatieve aantallen kunnen niet bij ieder schoolbestuur opgehaald worden door de sectorraden. Vanaf verslagjaar 2022 is het echter wel verplicht voor schoolbesturen om bij te houden hoeveel banen zij binnen de Banenafspraak tot uitvoer hebben gebracht. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk