Nog geen meldingen van scholen over energienood bij DUO binnengekomen

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft nog van geen enkele school gehoord dat de oplopende energienota voor financiële problemen zorgt. Twee weken geleden deed minister Wiersma tijdens het vragenuurtje een oproep aan scholen om zich te melden als ze in de problemen komen door de energierekening. Dat meldt het AD. 

Volgens de woordvoerder van DUO kan het zijn dat scholen nog problemen verwachten, maar dat het allemaal nog niet heel urgent is. Ook is het mogelijk dat schoolbesturen de weg naar DUO nog niet hebben gevonden. Het warme weer speelt wellicht ook een grote rol. 

Plan voor stijgende energielasten 

Het ministerie van Onderwijs brengt op dit moment in kaart hoe groot de problemen in het onderwijs zijn. Uiterlijk 1 december 2022 stuurt het ministerie een plan voor de stijgende energielasten naar de Tweede Kamer.

Alarmerende signalen 

De PO-Raad heeft wel alarmerende signalen van scholen ontvangen. Er zitten zelfs uitschieters tussen die een 600 tot 700 procent hogere energierekening hebben ontvangen. “We zeggen steeds dat scholen zich moeten melden bij het ministerie, want wij gaan er niet over.” De woordvoerder van de PO-Raad vreest dat scholen in grote problemen komen nu voor sommige scholen het langjarige contract afloopt. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk