Duizenden mensen liepen mee met stille tocht voor Gino langs zijn woning

Enkele duizenden mensen liepen donderdag in Maastricht mee met een stille tocht voor de 9-jarige Gino, die vorige week dood werd gevonden in Geleen. De stoet vertrok vanuit het buurtcentrum Mariaberg en trok onder meer langs de woning in de Gildenweg, waar Gino met zijn moeder woonde. Het is de tweede herdenkingstocht voor Gino. Woensdagavond trok een tocht voor het jongetje in Kerkrade ook vele duizenden deelnemers.

Veel mensen droegen witte ballonnen mee. De moeder en een zus van Gino liepen voorop. Anders dan woensdag in Kerkrade ging het in Maastricht om een stille en ingetogen tocht. Wel luidden de klokken van een naburige kerk bij aanvang van de tocht.

Logeren bij zus

Gino woonde in Maastricht, totdat hij twee weken geleden noodgedwongen bij zijn oudere zus in Kerkrade moest gaan logeren vanwege ziekte van zijn alleenstaande moeder. In Kerkrade werd hij vorige week woensdagavond voor het laatst gezien, drie dagen later werd hij dood gevonden in Geleen. Volgens justitie is hij ontvoerd en vermoord. Daarvoor is een 22-jarige verdachte uit Geleen opgepakt.

Lichtjes

Deelnemers aan de stille tocht in Maastricht droegen lampjes, lichten en lampions bij zich. Gino was namelijk bang in het donker. Voor de deur van het huis aan de Gildenweg liggen veel bloemen, knuffels en kaarsjes. Het jongetje was een bekend gezicht in zijn buurt. Hij speelde vaak buiten en was bij iedereen bekend.

"Hier is hij geboren, voetbalde hij en haalde hij soms streken uit", zei zijn zus Naomi in een toespraak bij het buurtcentrum aan de naar schatting tweeduizend mensen. "In deze buurt is de verslagenheid groot, het verdriet enorm. We hopen dat Nederland nu wakker is geschud en hier van zal leren. Dit mag nooit meer gebeuren."

Verbijsterd

In haar toespraak toonde burgemeester Annemarie Penn zich "verbijsterd en sprakeloos". En ze vervolgde: "We zijn hier omdat we tegen Gino sorry moeten zeggen, dat voor jou zo onrechtvaardig een einde komt aan je jonge leven." Ze besloot haar toespraak met de woorden: Dankjewel lieve Gino voor wie je was. Dag, jungske oet Mestreech!"

De kinderen die mee waren gelopen, lieten daarna hun meegedragen ballonnen op.

Door: ANP