TikTok krijgt kritiek op 'battles', kinderen betalen hiervoor met te veel geld

Experts maken zich zorgen over kinderen die geld doneren aan TikTokkers. Ze zouden meedoen aan zogenaamde ‘battles’. Tijdens deze ‘battles’ staan twee TikTokkers tegenover elkaar en vragen ze hun kijkers om ‘gifts’. Kinderen betalen die digitale cadeautjes met echt geld en dat kan oplopen tot honderden zelfs duizenden euro’s. Dat meldt de NOS. 

Als je een donatie stuurt wordt ook vaak je naam genoemd. Jongeren die NOS Stories daarover sprak gaven aan dat ze zich daardoor ‘gehoord’ voelen, maar achteraf hadden ze vaak wel spijt van het doneren. Ze voelen zich vaak gemanipuleerd door de TikTokker. 

Verdienmodel 

De TikTok-battle is een verdienmodel. Een waarde van een donatie varieert van 1 cent tot 250 euro. Vooral TikTok verdient er een hoop aan, want ongeveer 70 procent van de donaties gaat naar het platform zelf. 

Online misbruik 

Battle-spelers geven aan dat ze er alles aan doen om minderjarigen te beschermen. Ze zeggen dat ze profielfoto’s bekijken om zo minderjaren uit te sluiten. Maar, TikTok heeft zelf juist een grote verantwoordelijkheid als het om online misbruik voorkomen gaat. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft TikTok dan ook verzocht om bij een donatie ook het daadwerkelijke geldbedrag te laten zien. 

Verscherpt toezicht 

Ook zegt de ACM verscherpt toezicht te zullen houden op TikTok. Of TikTok nu voldoende doet om jongeren te beschermen kan de toezichthouder nog niet zeggen, ze zitten nog volop in het onderzoek.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk