AOb: Geen hybride lessen voor de kerstvakantie als primair onderwijs sluit

De AOb vindt dat het niet haalbaar is om nu nog hybride onderwijs te organiseren. Zeker niet als scholen vanavond te horen krijgen dat ze eerder dicht mogen. “Dit is in zo’n korte tijd niet meer te organiseren”, aldus AOb-voorzitter Tamar van Gelder. Dit meldt de AOb. 

Wat de AOb betreft zijn de scholen, als ze volgende week daadwerkelijk dicht gaan, alleen open voor noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen. “De praktijk van de afgelopen anderhalf jaar laat zien dat hybride onderwijs, aan kinderen uit de noodopvang in de klas en tegelijk aan de rest van de leerlingen online, het slechtste van twee werelden is”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers.

Zwabberbeleid 

Roovers vindt het ook onbegrijpelijk dat vanmiddag pas bekend wordt gemaakt dat scholen een week voor de kerstvakantie dicht gaan. “Het is echt een zwabberbeleid. Afgelopen donderdag verklaart minister Slob dat hij de scholen open wil houden. Maar gisteren laat Hugo de Jonge op televisie doorschemeren dat de scholen waarschijnlijk toch dicht gaan.”

De AOb roept het kabinet op om nu eens met een heldere visie over het voortgezet onderwijs naar buiten te komen. “Omikron stopt niet bij twaalfjarigen. Ook oudere kinderen gaan mee naar het kerstdiner, waar ze opa en oma kunnen besmetten”, aldus Van Gelder. 

Lesuitvalg en lerarentekort 

Ook in het voortgezet onderwijs is er tegenwoordig een onwerkbare situatie. Veel lesuitval, een hoge werkdruk en een steeds groter wordend lerarentekort.

CO2-meters en boosterprik 

Volgens Van Gelder zouden de scholen nu in de week voor kerst de tijd kunnen benutten om CO2-meters op te hangen. “En onze oproep om leraren die dat willen met voorrang een boosterprik te geven, blijft staan.”

Door: Nationale Onderwijsgids