Niet alleen cadeaus in de schoen, maar ook iets groens voor het klimaat

Een insectenhotel, een vogelhuisje, vleermuizenkast of gewoon wat vetbollen. Bijna niemand denkt eraan als cadeau voor Sinterklaas of Kerstmis, maar in deze tijd van klimaatverandering zijn cadeaus die bijdragen aan de biodiversiteit heel welkom. Dit meld ANP Expert Support. 

Juist nu in deze coronatijd vinden veel mensen gezelligheid tijdens de feestdagen waarschijnlijk nog eens extra belangrijk. Mensen willen elkaar graag iets geven. Maar als je ziet hoeveel cadeaus een dag later al op Marktplaats staan, dan word je daar niet vrolijk van. Al die overconsumptie is ontzettend slecht voor het milieu.

Groene cadeaus 

Daar moet als het aan IVN Natuureducatie ligt echt verandering in komen. Gelukkig zijn er wel mooie initiatieven zoals van een duurzaam warenhuis in Utrecht waar deze week tot twee keer toe een speelgoedruilmarkt wordt georganiseerd. Maar daarnaast kun je ook heel goed denken in groene cadeaus. Want laten we met zijn allen vooral het klimaat en de biodiversiteit wat helpen.

Zorgen om het klimaat bij 9 tot 17-jarigen

Het is juist de jonge generatie die zich veel zorgen maakt om het klimaat. Op de basisschool krijgen kinderen hier al veel over mee. Uit onderzoek van bureau Kien, waarover J/M berichtte, bleek dit jaar nog dat meer dan de helft van de 9 tot 17-jarigen bezorgd is om het klimaat. Stop bij hen eens wat groen in de schoen. Dat kan van alles zijn, van vogelpindakaas tot bloembollen. Want hoe fijn is het om te zien hoe je eigen bloemen opkomen en dat vogels fluitend in je tuin rondscharrelen? Juist voor de dieren is het, nu het kouder wordt, belangrijk dat ze voldoende beschutting en eten hebben. Geef hen dus ook een fijne Sinterklaas en Kerst.

Door: Nationale Onderwijsgids