Leerlingen doen mee met de E-waste race en halen oude apparaten op

Tussen 7 juni en 1 juli vindt de E-waste race plaats. Een wedstrijd waarbij basisscholen zoveel mogelijk kleine elektrische apparaten ophalen. In Rotterdam doen tien basisscholen mee. Met het inzamelen van de apparaten voorkomen ze dat belangrijke grondstoffen bij het restafval belanden en maken ze hergebruik mogelijk. Dit meldt de gemeente Rotterdam.

Voordat de wedstrijd begint, krijgen de leerlingen een gastles over thema’s zoals consuminderen, grondstoffenschaarste en het belang van hergebruik en recyclen. Zo leren ze dat 84 procent van de onderdelen van een laptop zijn te hergebruiken in een nieuw apparaat. Oude elektronische producten blijven nu nog te vaak in huis liggen of belanden bij het restafval. Door mee te doen aan de race ervaren de leerlingen wat het belang van afval scheiden is. En ook hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een stad zonder afval.
 

E-waste Race Rotterdam

De komende weken doen leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van tien Rotterdamse basisscholen mee aan de race. Zij proberen zoveel mogelijk afgedankte mobieltjes, koffiezetters, dvd-spelers, elektrische tandenborstels en andere kleine elektrische apparaten bij buurtbewoners op te halen. Per ingezameld apparaat scoort de school punten. De school met de meeste punten wint met de klas een schoolreisje naar het NEMO. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids