Finale Nationale Voorleeswedstrijd dit jaar online

Op woensdag 26 mei 2021 wordt de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gehouden. De achtentwintigste editie van deze grote leesbevorderingscampagne gaat, vanwege corona, voor het eerst online! De twaalf provinciale voorleeskampioenen zullen vanuit TivoliVredenburg digitaal hun voorleestalent tonen. Dit meldt Stichting Lezen.

De Nationale Voorleeswedstrijd is één van de grootste jaarlijkse leesbevorderingscampagnes van Nederland gericht op de groepen zeven en acht van de basisschool. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Bibliotheken. Zij verzorgen de lokale rondes. De provinciale finales worden georganiseerd door de Provinciale Ondersteuningsinstellingen (provinciale bibliotheekinstellingen). De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk is, maar ook leuk. Ook in deze coronacrisis is het van belang om het (voor)lezen te blijven stimuleren. 
 

Voorrondes 2020 en finalisten

Basisscholen in Nederland hebben, ondanks de lockdowns, opnieuw massaal meegedaan aan de voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. In totaal zijn dit jaar 2.837 schoolkampioenen aangemeld, die zijn geselecteerd uit ruim tienduizenden deelnemers. Hieruit zijn twaalf provinciale winnaars gekomen die 26 mei op anderhalve meter de degens kruisen. In de finale lezen zij via een livestream een stukje voor uit hun favoriete boek.
 
De presentatie op 26 mei is in handen van Irene van der Aart (theatergroep ZieZus). In de jury hebben Evita Mac-nack (presentator NOS Jeugdjournaal) en Jozua Douglas (kinderboekenauteur) zitting. Onder voorzitterschap van Manon Sikkel (kinderboekenambassadeur) bepalen zij wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2021 mag noemen.
 
De winnaar wordt naast De Nationale Voorleeskampioen 2021 ook een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hij of zij krijgt een belangrijke taak bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet erop toe dat het museum leuke activiteiten organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.
 
Wat: Landelijke finale De Nationale Voorleeswedstrijd (livestream)
Wanneer: Woensdag 26 mei 2021
Tijd: 10:30 uur - 13:00 uur
Link: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl
 
Door: Nationale Onderwijsgids