Routekaart kabinet: eerst scholen open, daarna winkels en horeca

Als de coronamaatregelen weer versoepeld kunnen worden zal het kabinet met een routekaart komen om duidelijk te maken hoe dit wordt aangepakt. Het openen van de scholen en het afschaffen van de avondklok hebben de hoogste prioriteit. Dit meldt Nu.nl naar aanleiding van berichtgeving van NRC.

Na het openen van de scholen en het afschaffen van de avondklok kunnen de verdere versoepelingen, zoals het heropenen van de winkels en de horeca, doorgevoerd worden. Volgens een interne notitie die het NRC heeft ingezien acht het kabinet het openbaar maken van een stappenplan nodig omdat men behoefte heeft aan “een perspectief en helder verhaal over hoe de samenleving langzaam heropend zal worden.”

Hoewel het nog niet duidelijk is wanneer de versoepelingen ingaan is de volgorde van het stappenplan al wel bekend. De routekaart zou bestaan uit vijf stappen:

  1. Het heropenen van de scholen en het afschaffen van de avondklok
  2. Het heropenen van hoger onderwijs, restaurants (met maximaal 30 gasten), pretparken en musea, en het toestaan van vaker op kantoor werken
  3. Het heropenen van de ‘natte horeca’, en meer ruimte voor evenementen en sport
  4. Het door laten gaan van alle sportwedstrijden en evenementen
  5. Het loslaten van alle basisregels, waaronder de 1,5 meter

Aangezien Nederland zich momenteel in het niveau ‘zeer ernstig’ bevindt zullen de versoepelingen naar verwachting voorlopig nog niet ingaan.

Door: Nationale Onderwijsgids